U trendu

Fajnenšl tajms: Putin jača veze sa Srbijom u borbi za uticaj sa Zapadom

Ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiće posetu Srbiji da istakne bliske veze dve zemlje, dok se pogoršavaju odnosi Beograda sa zapadnom Evropom, ocenjuje Fajnenšl tajms (Financial Times).

Ruski predsednik preneće poruku da su SAD i druge zapadne zemlje „destabilišuće“ snage koje pokušavaju da „ojačaju svoju dominaciju“ na Balkanu, navodi londonski list.

Fajnenšl tajms prenosi da je Putin u intervjuu srpskim provladinim listovima rekao da su u toku pregovori o sporazumu Srbije i Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini što bi trebalo da se završi do kraja godine, kao i da je istakao istorijske veze Rusije i Srbije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je EU da ima „kolonijalan stav“ prema Srbiji, kao i da je tretman Srbije u EU „omalovažajući“ prema Rusiji i uporedio to s odnosima EU prema Ukrajini pre ruske aneksije Krima 2014, navodi list.

Fajnenšl tajms navodi da Srbija više nego druge balkanske zemlje pokušava da ostane u dobrim odnosima i s Rusijom i sa Zapadom i da je Beograd odlučio da ne sledi politiku sankcija EU prema Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar