Faktor Plus: Da su izbori u nedelju, SNS bi imala 53,6 odsto

BEOGRAD – Kada bi se izbori održavali u nedelju, Srpska napredna stranka imala bi natpolovičnu većinu i osvojila bi 53,6 odsto glasova, pokazuje istraživanje agencije „Faktor plus“ koje objavljuje današnji „Blic“.

Blagi skok u odnosu na prethodni mesec, dodaje se, beleži i Savez za Srbiju (SZS) koji bi imao 13,1 procenat podrške birača, dok bi samo još socijalisti prešli cenzus sa 9,5 odsto glasova.

Na ivici cenzusa je Srpska radikalna stranka sa 4,7, Pokret slobodnih građana imao bi 3,5 odsto, Partija ujedinjenih penzionera 1,4, a Srpski patriotski savez Aleksandra Šapičha 2,7 odsto glasova.

Isto istraživanje pokazuje da SNP Nenada Popovića i DS S uživaju podršku od dva odsto, SDS Borisa Tadića 1,2 procenata, a 4,3 odsto ispitanika glasalo bi za neku drugu opciju.
Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“, kaže za „Blic“ da se situacija stabilizovala, da je došlo do polarizacije političke scene, ali da polovi nisu ujednačeni.

„SZS se stabilizovao na drugom mestu, ima dobar rejting, ali nedovoljno da ugrozi Srpsku naprednu stranku. Naprednjaci stabilno brane prvu poziciju, u tome im pomaže ustrojenost i disciplina koju gaje i to pokazuje zašto im je svaka opština važna“, ističe Pejić.

Socijalisti su, dodaje, stabilni na trećem mestu, a opozicija dosta heterogena.

Izlaznost trenutno ne bi bila velika jer bi izašlo samo 42 odsto birača, dok je 37 odsto građana odgovorilo da ne bi izašlo na izbore u nedelju.

Na pitanje da li bi prihvatili kosovsko rešenje ukoliko bi ga podržale sve vodeće svetske sile, uključujući Rusiju i Kinu, upada u oči da građani većinski žele celo Kosovo u sastavu Srbije, prenosi „Blic“.

Dok je 38 odsto ispitanika odgovorilo – da, ako bi bili svi navedeni garanti sporazuma, 48 odsto njih je reklo da, samo ako je celo Kosovo u sastavu Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike