Figaro: U Srbiji atmosfera pred izbore sve teža

Kako se približavaju parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 26. april, atmosfera u Srbiji postaje sve teža, prenosi danas pariski list Figaro, dodajući da je opozicija odbila da prizna „autokratski režim“ predsednika Aleksandra Vučića i odlučila da bojkotuje izbore.

„I vlada i opozicija su ukopani u svoje tvrdjave, mržnja se svakim danom povećava, a tako se sužava sloboda“, izjavila je Vesna Mališić, novinarka nedeljnika NIN, jednog od poslednjih nezavisnih medija u zemlji, prenosi Figaro u opširnom članku pod naslovom „Protivnici Vučića odlučili da bojkotuju izbore“.
Ideja bojkota izbora, koju je predložio Savez za Srbiju (SzS), okuplja glavne lidere opozicije. „To je bio trenutak kad je mobilizacija protiv Vučićevog režima bila na vrhuncu, nakon što je jedan od lidera opozicije Borko Stefanović bio premlaćen gvozdenom šipkom“, naveo je francuski list.

Figaro ocenjuje da je broj ljudi na protestima subotom opao, ali su okupljanja nastavljena kako bi se „održao plamen“.

„Objašnjenje (manjeg broja ljudi) je pre svega zbog istrošenosti i razočarenja što političari, takodje diskreditovani, ne preduzmu neku gradjansku inicijativu. Kada su neki od studenata odgovornih za organizovanje demonstracija najavili spremnost da učestvuju na izborima, broj demonstranata se ponovo povećao, pod sloganom Bojkot“, preneo je list.

„Izborni uslovi su neprihvatljivi“, rekao je Srdjan Milivojević, član nekadašnjegi pokreta Otpor koji je vodio proteste protiv Slobodana Miloševića. „Postoji otvoren pritisak na zaposlene u javnim službama da se obavežu da glasaju za Srpsku naprednu stranku (SNS)“, rekao je on i dodao da ti zaposleni takodje imaju obavezu da osiguraju glasove oko sebe ako žele da zadrže svoja radna mesta.

Prema njegovim rečima, postoji ceo sistem nagradjivanja i kažnjavanja, uključujući pretnje i fizičke napade. Dodao je da opozicija ima ogromne teškoće jer su gotovo svi mediji pod kontrolom vlasti i naveo da će borba protiv Vučićevog sistema biti nastavljena i posle izbora.

Figaro dodaje da nisu svi u opoziciji za bojkot navodeći primer Zorana Živkovića, nekadašnjeg premijera Srbije, koji smatra da treba izaći na izbore i boriti se.

Pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu, Figaro prenosi da EU ima na raspolaganju „sve alate za stvarni pritisak na režim Aleksandra Vučića“, koji samo na papiru usvaja evropske standarde i dodaje da EU računa na rešavanje kosovskog pitanja i smatra da opozicija nema konkretan plan.

„U medjuvremenu, Rusija, Turska i Kina zauzimaju teren, a takva situacija ostavlja gradjane Srbije koji dele evropske vrednosti, razočarane i zbunjene, i masovno na putu ka egzodusu“, zaključio je pariski list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.