U trendu

Fijuljanin: Zaštititi i afirmisati kulturnu baštinu Bošnjaka

Kandidat za većnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) sa liste „Samoopredjeljenje“ Muhedin Fijuljanin rekao je da će se ta lista zalagati za afirmaciju i zaštitu kulturne baštine Bošnjaka, kao i poštovanje specifičnosti tog naroda.

On je u izjavi za Radio „Sto plus“ kazao da je aktuelni saziv BNV uradio mnogo na tom polju, da su identifikovana odredjena kulturna dobra, uspostavljene manifestacije od nacionalnog značaja i uvedena nova priznanja, ali da je i pored toga kulturna baština Bošnjaka prepuštena nemaru državnih organa i institucija.

„Mnogo naše kulturne baštine i spomenika je uništeno. Nažalost, neki od vinovnika su i pripadnici bošnjačkog naroda, ali bez obzira na to, država je dužna da štiti ta kulturna dobra. Mi već imamo formiran Zavod za zaštitu kulture Bošnjaka i insistiraćemo kod države da on preuzme deo ingerencija Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva jer se ta institucija pokazala neefikasnom“, istakao je Fijuljanin.

On je dodao da Srbi i drugi narodi koji žive u Srbiji veoma malo znaju o kulturi Bošnjaka jer ona u prethodnm periodu nije bilo dovoljno vidljiva i prikazana pripadnicima ostalih naroda.

„Zbog toga smo organizovali niz manifestacija na kojima su učestvovali i drugi narodi, a to su sve oblici medjukulturnog dijaloga i prilike da se prezentuje kultura Bošnjaka. Važan mehanizam za promovisanje naše kulture su i mediji koji će imati bitnu ulogu u rušenju stereotipa i predrasuda o Bošnjacima“, naveo je Fijuljanin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.