U trendu

Forin afers: Vučićev ples između Rusije i Zapada

Zapadni lideri su iznenađeni da Srbija, kao tradicionalni saveznik Rusije, pokazuje spremnost da sarađuje sa Zapadom a njeni prvi znaci saradnje mogli bi da se „pretvore u realnost“, ocenio je američki magazin Forin afers.

„Nekoliko zemalja na evropskoj periferiji, kao što su Grčka, Mađarska, Makedonija i Slovenija, su više okrenute Rusiji. Neke druge zemlje, s druge strane, privlače ekonomske veze s tom zemljom koja je obećala revitalizaciju balkanskog naftnog projekta. Zapadni lideri su zbog toga prijatno iznenađeni, sto je Srbija, tradicionalni saveznik Rusije, pokazala spremnost da sarađuje sa Zapadnom“, naveo je list na svom sajtu.

Forin afers dodaje da su to „tek prvi signali (Srbije) ka Zapadu, koji bi mogli postanu realnost, ali ipak, ostaje još da se vidi“.

List je naveo da je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posete SAD u junu, javno govorio o svom planu partnerstva sa SAD i Evropom.

Vučić je u jednom govoru u SAD rekao da je privredni oporavak Srbije prioritet njegova vlade, naveo je list i dodao da je Vučić, pored ekonomskih reformi, najavio i stvaranje „otvorenog i dinamičnog društva, kao centralnu komponentu“ reformi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.