U trendu

Formiran Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapredjenje rodne ravnopravnosti

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je formiralo Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapredjenje rodne ravnopravnosti, kako bi se unapredio položaj žena, marginalizovanih grupa i pružila podrška za ublažavanje migrantske krize.

Kako se u saopštenju dodaje, jedan od prioriteta Sektora je rad na Zakonu o zabrani od diskriminacije koji bi Vlada Srbije u novembru trebalo da predloži Skupštini na usvajanje.

Ministarstvo očekuje da ovaj Sektor doprinese poboljšanju položaja žena u društvu i kroz novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

„Ministarstvo će u najskorijem roku formirati Radnu grupu za donošenje niza propisa, čije će donošenje značajno doprineti položaju žena. U Radnu grupu biće uključeni svi relevantni akteri, uključujući i nevladin sektor“, rekla je pomoćnica ministra za antidiskriminacionu politiku i unapredjenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić.

Ona je navela da Ministarstvo saradjuje sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, Koordinacionim telom Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, kao i nevladinim organizacijama i udruženjima čiji je cilj zaštita i unapredjenje ravnopravnosti.

„Zajedničkim snagama radićemo na izmeni i dopuni Zakona o zabrani diskriminacije, kako bi on bio uskladjen sa evropskim zakonodavstvom. Time ćemo unaprediti regulatorni okvir za zaštitu gradjana i gradjanki od diskriminacije i ostvariti intenzivnu saradnju sa organizacijama civilnog društva, stručnom javnošću i medijima“, kazala je Nina Mitić.

Ministarstvo je u završnoj fazi dobijanja projekta uvodjenja nacionalne SOS telefonske linije, koji će sprovesti uz podršku EU, radi unapredjenja nacionalnih kapaciteta za podršku žrtvama nasilja.

Taj model SOS telefona biće po modelu najbolje prakse u Evropskoj uniji.

Dodaje se da će Ministarstvo, kada je u pitanju antidiskriminaciona politika pored pomoći svim marginalizovanim grupama i pružanja podrške ublažavanju migrantske krize, nastaviti i da integriše Rome u Srbiji.
Kako bi unapredilo kompetencije svojih zaposlenih, Ministarstvo je najavilo da će od oktobra početi obuka socijalnih radnika, kao i inspektora za rad u vezi sa trgovinom ljudima, zloupotrebom dečijeg rada, zapošljavanja i marginalizovanih društvenih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.