U trendu

Formiranje vojske kroz usvajanje ustavnih amandmana

Formiranje vojske Kosova trebada bude urađeno kroz usvajanje ustavnih amandmana, rekao je za „Blic“ američki ambasador Kajl Skot, dodavši da ne vidi ni razlog ni potrebu da se žuri sa tom odlukom.

Upitan da prokomentariše to što je kosovski predsednik Hašim Tači predao Skupštini predlog zakona o formiranju vojske, Skot kaže da ne treba žuriti i ići sa tom odlukom u parlament, posebno sada kada su prisutne tenzije u ovom regionu.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude iznenađenje za bilo koga da SAD priznaju suverene odluke Kosova kao što je ta da Kosovo želi da ima svoju vojsku.

„Ali sve vreme govorimo da ta odluka treba da bude doneta u skladu sa Ustavom Kosova i uz puno političko učešće svih stranaka na Kosovu. Ne vidim da je ovo pozitivan korak u ovom trenutku i želeli bismo da vidimo da se stvari odvijaju u ustavnim okvirima“, rekao je Skot.

Kada je reč o tenzijama u regionu on je rekao da je rešenje da se razgovara o spornim i svim ostalim pitanjima i da se ne preduzimaju nikakve akcije koje će dalje dovoditi do destabilizacije.

„Druga stavr je da svi lideri u regionu treba da se fokusiraju na ono što je dobro za njihove građane i kako da ih zadrže da ostanu u ovom regionu. To znači da bi fokus trebalo da bude na ekonomskom napretku i na integrisanju regiona zapadnog Balkana , a da politiku i istoriju ostave u prišlosti i da se fokusiraju na budućnost“, zaključio je Skot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.