U trendu

Francuska ministarka pravde podnela ostavku zbog oduzimanja državljanstva

Francuska ministara pravde Kristijan Tobira podnela je danas ostavku zbog neslaganja sa ostalim članovima vlade oko predloga o oduzimanju francuskog državljanstva počiniocima terorističkih dela, sašteno je danas u Parizu.

Tobira (63) podnela je ostavku neposredno pre nego što premijer Manuel Vals danas treba da predstavi u parlamentu konačni tekst predložene ustavne reforme o vanrednom stanju i oduzimanju državljanstva.

„Ponekad ostajanje znači protivljenje, ponekad protivljenje znači odlazak“, napisala je ministarka u Tviter poruci.

Krstijan Tobira podnela je ostavku predsedniku Fransoa Olandu, koji ju je prihvatio.

Nju će zameniti Žan-Žak Irvoa (56), blizak saradnik premijera Manuela Valsa, stručnjak za pitanja bezbednosti koji je do sada predsedavao Zakonodavnom odboru u Parlamentu.

Manuel Vals danas pred tim odborom treba da izloži predloge za ustavnu reformu koju je želeo da uvede predsednik Oland posle teroristsičkih napada u novembru. Reforma predvidja uvodjenje u Ustav vanredno stanje, proglašeno 13. novembra, i koje vlada planira da produži još tri meseca.

U tekstu je prvobitno pisalo da se u Ustavu predvidi oduzimanje državljanstva osobama rodjenim u Francuskoj s dvojnim državljanstvom, a koje su osudjene za teroristička dela. Taj predlog je podelio levicu koja smatra da se time uvodi diskriminacija u ophodjenju prema francuskim državljanima. U konačnom tekstu koji će biti predstavljen danas ne pominje se dvojno državljanstvo, već se predvidja oduzimanje državljanstva počiniocima najtežih dela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.