U trendu

Francuski premijer: Ana Brnabić otelotvorenje obnove političkog života Srbije

Francuski premijer Eduar Filip ocenio je da srpska premijerka Ana Brnabić predstavlja „otelotvorenje obnove političkog života Srbije“ budući da je prva žena na toj funkciji i da dolazi iz civilnog društva.

Filip je naveo da će delovanje Ane Brnabić u procesu evropskih integracija biti „od suštinskog značaja, kako zbog obima neophodnih reformi na Zapadnom Balkanu, tako i zbog izazova s kojima se suočava Evropska unija“ i pozvao srpsku premijerku da nastavi tim putem, „posebno kada je reč o reformama u oblasti vladavine prava“.

U čestitki upućenoj Ani Brnabić 4. jula povodom njenog izbora za predsednicu Vlade, a danas objavljenoj na sajtu francuske Ambasade u Srbiji, Filip je naveo da su veze koje spajaju dve zemlje davnašnje i da je Francuska bila uz Srbiju od početka tranzicionog perioda.

„Od početka demokratske tranzicije Francuska je bila uz Srbiju kako bi podržala njene reformske napore, njen evropski put, njen ekonomski razvoj i, šire gledano, trajnu stabilizaciju regiona. Znate kakav značaj imaju dobrosusedski odnosi i, u tom okviru, Vaš odlučni angažman u dijalogu sa Prištinom“, naveo je francuski premijer u čestitki.

Filip je ocenio da je odnos Srbije i Francuske ojačan poslednih godina na političkom i ekonomskom planu i u oblasti bezbednosti i istakao kvalitet saradnje u oblasti reforme javne uprave, za koju je Brnabić bila zadužena u prethodnoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.