U trendu

Funkcionerima SRS može da se sudi u Beogradu

Viši sud u Beogradu odlučio je da je moguće da se funkcionerima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Beogradu, pišu „Večernje novosti“.

Ovaj sud je, posle mesec dana razmatranja propisa, zauzeo stav da su ispunjene zakonske pretpostavke da Srbija od Haškog tribunala, odnosno od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, preuzme postupak koji se vodi protiv dvoje radikala zbog nepoštovanja Tribunala.

O tome će Ministarstvo pravde ovih dana obavestiti sud u Holandiji, navode „Novosti“.

Prema proceduri, nakon što dobiju potvrdnu odluku od Srbije, sudija u Mehanizmu, kojeg odredi predsednik Teodor Meron, treba da donese odluku o prosleđivanju predmeta u Beograd.

Tribunal u Hagu podigao je pre nekoliko godina optužnicu protiv Radete i Jojića zbog nepoštovanja suda, jer su, navodno, u postupku protiv Vojislava Šešelja pretili jednom svedoku i nudili mu mito.

Po gašenju tribunala, predmet je preuzeo Mehanizam, a kako je Viši sud u Beogradu pre dve godine doneo pravosnažnu odluku da nema zakonskog osnova za izručenje, Mehanizam je početkom februara zatražio mišljenje od Srbije da li je spremna da preuzme postupak, navode „Novosti“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike