U trendu

Gabrijel: Srbija ključna na Z. Balkanu, neophodne reforme u vladavini prava i slobodi štampe

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je za članstvo u Evropskoj uniji od središnjeg značaja ispunjavanje evropskih standarda u vladavini prava, nezavisnosti pravosudja i slobodi štampe.

Gabrijel je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da se Nemačka raduje uspešnom razvoju Srbije tokom vremena dok je Vučić bio premijer i predsednik, ali da treba nastaviti da se radi na reformama što pre.

„Ja lično mislim da ne sme da se čeka do 2025, već sada moramo da počnemo radimo da pokažemo da se isplati krenuti ka EU“, rekao je Gabrijel.

Navodeći da je u EU od centralnog značada da se ispunjavaju evropski standardi u vladavina prava, nezavisnosti pravosudja i slobodi štampe, Gabrijel je rekao da tu neće biti nikakvih popusta.

„Tu ne dajmo kredit, tu nećemo morati manje da radimo, već naprotiv treba više da radimo. Mi želimo da Srbiju podržimo u tome“, rekao je šef nemačke diplomatije.

Gabrijel je rekao da su i EU i Nemačka zainteresovane da se situacija izmedju Beograda i Prištine, Srbije i Kosova rastereti.

„Važno je da se nešto učini ne samo zato što to traži EU već zato što je to u interesu gradjana i u Srbiji i na Kosovu“, rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je je potrebno razviti bolje odnose u regionu, navodeći da je „EU primer kako iz najtežih ratova, čak genocida može nastati prijateljstvo“.

„Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i da postanu članice EU“, rekao je Gabrijel.

On je rekao da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, mada „ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regiona“, rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da EU želi što više da se poveže i medju zemljama koje su članice ali i da obuhvati druge zemlje, jer će se tako jače čuti evropski glas u svetu u kojem drugi regioni dobijaju na snazi.

„Zajedno sa svima onima koji spadaju u Evropu, a Srbija svakako spada u Evropu, naša deca će imati glas“, rekao je šef nemačke diplomatije

On je rekao da u Nemačkoj postoji ogromna simpatije prema Srbiji što ima veze i s 400.000 gradjana Nemačke koji su poreklom iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.