Gabrijel u PR: Kriterijumi za ukidanje viza ispunjeni, ali. . .

PRIŠTINA – Komesarka EU za ekonomiju i digitalno društvo Marija Gabrijel izjavila je danas da su prištinske vlasti ispunile sve kriterijume za ukidanje viza, ali je dodala da „to nije lak proces“.

RTK2 prenosi da je Gabrijelova to kazala nakon sastanka u Prištini s kosovskim vicepremijerom Enverom Hodžajem, ministrom inovacija Besimom Bećajem i ministrom za ekonomski razvoj Valjdrinom Lukom.

„Kosovo je naporno radilo na tome da dobije liberalizaciju viza i možemo da vam čestitamo za sve ovo. Važno je nastaviti dijalog sa svim državama da bi se odluka donela što je pre moguće. Svi kriterijumi su ispunjeni, ali to nije lak proces. Imate potencijal i važno je da nastavite“, rekla je evropska komesarka.

Hodžaj je izneo tvrdnju da će se, kada je u pitanju liberalizacija viza, „na kraju godine videti da li je Evropa pravedna prema Kosovu“.

„Evropska komisija je bila jasna, Evropski parlament je jasno rekao da moramo da radimo. Na kraju godine će se videti da li je Evropa pravedna prema Kosovu ili ne. Ako postoji test koji meri kredibilitet Evrope u vezi sa Kosovom to je liberalizacija viza. Verujemo da će EU ubediti Srbiju da prizna Kosovo ukoliko nema unutrašnje kapacitete da donosi odluku o liberalizaciji“, rekao je Hodžaj.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike