U trendu

Gardijan: Vučić učvrstio svoju vlast u Srbiji

Britanski dnevni list „Gardijan“ (Guardian) piše danas da je premijer Aleksandar Vučić pobedom u prvom krugu predsedničkih izbora ojačao svoju vlast u Srbiji i da se očekuje da će ojačati predsedničku funkciju.

„Gardijan“ navodi da je Vučić „bivši ekstremni nacionalista koji se transformisao u proevropskog reformatora“, koji želi da vodi zemlju ka EU, ali i da produbljuje veze s „tradicionalnom srpskom saveznicom Rusijom“.

Njegovu kandidaturu podržao je ruski predsednik Vladimir Putin „u vreme kada neki strahuju od širenja ruskog uticaja na Balkanu“, piše list.

Očekuje se da Vučić „odredi naslednika na mestu premijera koji će formalno biti vodja vlade“ i da moćnijom učini predsedničku funkciju koja je sada ceremonijalna, navodi Gardijan.

Opozicioni kandidati optužuju Vučića za kontrolu medija, klevetu i zastrašivanje birača, navodi list.

U tekstu pod naslovom „Srpski premijer izabran za predsednika dok EU upozorava na jačanje njegove moći“ „Gardijan“ navodi današnju izjavu komesara za proširenje EU Johanesa Hana da Vučić ima „odredjenu odgovornost da pažljivo koristi snažnu podršku gradjana“, a da ga je ohrabrilo Vučićevo uveravanje da će „u potpunosti poštovati Ustav“.

„Gardijan“ piše da su kritičari zabrinuti da bi Vučić mogao da postane „previše moćan“ i da bi to moglo da dovede do „erozije sloboda u mladoj srpskoj demokratiji“.

Kritičari ukazuju da je Vučić kao ministar informisanja u Miloševićevo doba kažnjavao medije zbog kršenja drakonskih propisa koji su uveli cenzuru, navodi list.

Vučić je izgradio političku reputaciju kao član Srpske radikalne stranke koja je „promovisala ideju Velike Srbije“ i podržavala „krvave ratove“ u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, „za koje se procenjuje da su odneli oko 100.000 života“, navodi „Gardijan“.

List dodaje da će Vučićev prioritet biti da privuče investicije i obezbedi ekonomsku stabilnost Srbije „razorene visokom nezaposlenošću i niskim životnim standardom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.