Gazeta: Predstavnici vlasti-bez rasprave o razmeni teritorije

PRIŠTINA – Kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je da se u dijalogu sa Beogradom ne može govoriti o teritoriji i granicama Kosova, prenela je prištinska GazeaExpreš.

Haradinaj je, nakon nenajavljenog sastanka jutros u Prištini sa predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da je jasno da se sa Srbijom ne može pregovarati sa o granici.

„Potrebno je uzajamno priznavanje. Proces dijaloga ne podrazumeva raspravu o teritoriji i granicama Kosova. Predsednik (Hašim Tači) je izrazio stav da poštuje ne samo teritoriju, integritet, suverenitet zemlje, već i da on samo obavlja svoju dužnost po ustavu i odbija da raspravlja o teritoriji zemlje“, rekao je Haradinaj.

Smatram važnim da postoji „jasan institucionalni stav da se o teritoriji, granicama ne raspravlja. „Nema pitanja za diskusiju o tome u dijalogu „, rekao je Haradinaj nakon sastanka.

Sastanku političkih lidera Albanaca i predstavnika vlasti u Prištini nisu prisustvovali predstavnici opozicije, koji se takođe protive bilo kakvom razgraničenju, a Haradinaj kaže da je učešće opozicije u dijalogu veoma važno.

Inače, na jutrošnjem sastanku sa predsednikom Tačijem bili su i predsedavajući parlamenta Kadri Veselji i potpredsednici vlade Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gashi.

Gazeta je najavila da će se lideri sa ambasadorom SAD Gregom Delavijem sastati još jednom u 14 sati, a Tači je u međuvremenu na svom Fejsbuku objavio da je održan i sastanak lidera sa odlazećim američkim diplomatom Delavijem i ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skotom, na kojem se razgovaralo o dijalogu Beograda i Prištine i sporazumu o normalizaciji odnosa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike