GE: Napeto između Tačija i Haradinaja

PRIŠTINA – Lideri privremenih prištinskih institucija okupili su se jutros na sastanku na kojem su se saglasili sa predlogom platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, a prištinska GazetaExpres piše da je on održan u atmosferi zategnutih odnosa predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

Pozivajući se na svoje izvore, portal piše da je sastanak, koji je održan u kabinetu predsednika parlmenta Kadri Veseljija, protekao u veoma napetoj atmoseri između Tačija i Haradinaja zbog izjava koje je kosovski predsednik izneo u sinoćnjem intervjuu za RTK.

Podseća se da je Tači u tom intervjuu pitao Haradinaja da li je svestan da je vladina odluka o nametanju povećanih tarifa na robu iz Srbije i BiH zapravo „politički incident“.

Tači je, navodi se, takođe pominjai i smenu Haradinaja zbog toga što je ta vladina odluka nanela veliku štetu odnosima Prištine i SAD.

A tu je, dođe se, i neslaganje Haradinaja sa Tačijevom idejom korekcije granice.

Zamerajući Tačiju na tim izjavama, Haradinaj je nakon današnjeg sastanka novinarima rekao da „niko nije glasnogovornik Amerike“.

„Ni predsednik ni bilo ko nije američki glasnogovornik. Oni znaju šta mi hoćemo i tražimo“, rekao je Haradinaj, koji je uprkos insistiranju SAD pod pretnjom uvođenja sankcija Prištini, ako takse ne budu hitno suspendovane, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da ta mera ostaj sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost i omogući njegovo članstvo u UN.

Prištinski Zeri objavio je ranije danas da su uskraćivanje američke vize Haradinaju i otkazivanje posete komandanta Nacionalne grde Ajova Timoti Ora prvi signali SAD na sankcionisanju odluka Prištine, kao i da bi te sankcije mogle biti proširene.

Tači, međutim, tvrdi da nema sukoba između njega i Haradinaja zbog taksi nametnutih na proizvode iz Srbije.

On smatra da koalicioni partneri treba samo da sagledaju aktuelnu situaciju imajući u vidu da je, kako je rekao, budućnost Kosova usko povezna sa SAD.

„Šta možete biti kada ne poštujete savet partnera“, zapitao je Tači i dodao da to poštovanje mora biti obostrano.

Ponovio je stav da takse na zahtev SAD treba da budu privremeno suspendovane.

Upozorio je na moguće sankcije SAD i EU protiv Prištine, ne iskjučujući mogućnost ni uskracivanje vizne liberalizacije za građane Kosova, ako take na robu iz Srbije ostanu.

Tači je rekao da eventualne sankcije SAD i u EU mogu da se pretpostave, odnosno da vizne liberalizacije neće biti, ali da građani Kosova to ne zaslužuju.

Mada, kako je rekao, on ne želi da dramatizuje situaciju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike