Ge: Želimo da Srbija bude biser na novom Putu svile

BEOGRAD – Kina bi volela da Srbija bude ‘biser’ na novom Putu svile , izjavio je danas profesor Nankai univerziteta Ge Shunqi na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog, pod nazivom „Inicijativa pojas i put na Balkanu“.

Ge je rekao da inicijativa Pojas i put želi da se uspostave što čvršće veze između zemalja na novom Putu svile, realizacijom investicija od koje će svi imati koristi.

„Smatramo da će inicijativa utiče na ekonomsku situaciju u celom svetu“, rekao je Ge.

Objašnjava da je inicijativa Pojas i put proces u okviru kojeg će biti identifikovane najvažnije tačke odnosno zemlje i gradovi za ostavrenje te inicijative.

Rekao je da postoji trenutno više od 900.000 različitih projekata u okviru inicijative Pojas i put, čija se vrednost meri milijardama dolara i da će u okviru njih biti uposleno oko 40 miliona ljudi.

Kaže da bi samo naredne godine u Srbiju moglo da bude investirano u okviru tih projekata 300 milona dolara.

„U Srbiji smo zadovoljni porjektima koji su ostvareni u okviu inicijative Pojas i put i imamo puno planova za budućnost i pozivamo iskusne investitore iz Kine da dođu i investiraju u Srbiju“, kazao je on i dodao da bi u tom smislu trebalo formirati ekonoske zone za svaku od predviđenih oblasti za saradnju.

Ge ističe da je trgovina Kine i EU porasla za 15,5 odsto.

„Viidmo prostor za širenje inicijative u Evopi, ali ne samo u centralnoj i istočnoj već i u zapadnoj, na zemllje kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija“.

Dodao je da mehanizam saradnej 16 plus 1 predstavlja i politički okvir za saradnju Kine i Evrope, ali da ekonomska sardnja ne mora da ide, kako neki misle, zajedno sa ‘političkom penetracijom’.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike