U trendu

Generalni sekretar CEI: Srbija faktor stabilnosti na Balkanu

BEOGRAD – Šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative (PD CEI) Ljubiša Stojmirović razgovarao je danas sa novoimenovanim generalnim sekretarom Centralno-evropske inicijative (CEI) Robertom Antonioniom, koji je istakao da je Srbija ključna zemlja i faktor stabilnosti na Balkanu.

Stojmirović je izrazio zadovoljstvo izborom Antonionia za novog generalnog sekretara CEI i njegovu inicijativu da mandat započne posetom zemljama članicama, kako bi se upoznao sa prilikama i izazovima sa kojima se suočavaju.

Stojmirović je, saopšteno je iz parlamenta, podsetio da je Srbija, odnosno bivša SFRJ, jedna od osnivača CEI i u skladu sa tim ispunjava sve svoje obaveze i aktivno učestvuje u radu parlamentarne dimenzije ove organizacije.

„To je naša obaveza kao zemlje osnivača, ali i kao zemlje koja realizuje mnoge projekte finansirane od CEI“, izjavio je Stojmirović.

On je naveo da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU i zahvalio CEI na podršci koju pruža Srbiji na tom putu.

Novoimenovani generalni sekretar CEI Roberto Antonioni istakao je da je za ovu organizaciju parlamentarna dimenzija saradnje veoma važna, te da je organizacija spremna da podrži sve zemlje članice u cilju pobolkšanja saradnje.

On je naveo da će CEI nastaviti da podržava put Srbije ka članstvu u EU, kao i da će se truditi da taj proces ubrza.

„Srbija je ključna zemlja i faktor stabilnosti na Balkanu, a Balkan je deo Evrope, i dok god zemlje Balkana ne postanu deo evropske zajednice, mi ćemo nastojati da proces priduruživanja podržimo“, poručio je Antonioni.

Šef skupštinske delegacije u PD CEI i novi generalni sekretar CEI razgovarali su i o unapređenju saradnje zemalja članica u oblasti prosvete, ali o i aktuelnim problemima sa kojima se suočava EU, a koji usporavaju put Srbije ka EU, kao što su efekti Bregzita, migrantska kriza, situacija nastala u vezi sa događajima u Venecueli, ali i dijalog Beograda i Prištine, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike