Goati:Odnosi mogu i bolje, 35 odsto i dalje za savez sa RS

PODGORICA – Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenjuje da bi odnosi Crne Gore i Srbije morali biti mnogo bolji nego što su sada.

Takođe, kako kaže, ne treba zanemarivati činjenicu da je 35 odsto građana Crne Gore i dalje za savez sa Srbijom.

„Većina u Crnoj Gori, međutim, ide na drugu stranu, za onim čime se obavezala Crna Gora ulaskom u NATO. Strašno su male razlike, ali u ovom trenutku to čini te odnose manje dobrim ili lošijim nego što bi mogli da budu. U Srbiji ljudi emotivno doživljavaju Crnu Goru kao deo vlastitog prostora sa rodbinskim vezama“, kaže Goati za podgoričke „Dnevne novine“, a prenosi portal FOS.

Goati smatra da je Srbija pravila neke greške u prošlosti, ali i očekuje da će, „kako vreme odmiče, stvari doći na svoje mesto“.

„Ima neke inercije većeg naroda u Srbiji, koji je dugo Crnu Goru gledao kao mlađeg rođaka, koji se tu našao. Srbija je napravila nekoliko pogrešnih poteza. Na primer, kada je ’97. godine Milošević od Crne Gore proglašen, prvo od Mila Đukanovića kao zastareli političar, a Đukanović kasnije dobio izbore, Momir Bulatović, koji je imao očiglednu podršku Srbije, postao je predsednik Savezne vlade. Dakle, to je bilo ignorisanje Crne Gore. Čini mi se da je Crnogorcima, koji su najbliži narod Srbima, to dalo vetar u leđa da idu ka nezavisnoj opciji“, dodaje Goati.

„Ali, mislim da su odnosi u civilnom društvu Srbije i Crne Gore neuporedivo bolji nego odnosi državnika obe zemlje“, zaključio je Goati.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike