Godišnja konferencija ministara odbrane zemalja JIE

BEOGRAD – Godišnja konferencija ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope održana je danas u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljene realizovane aktivnosti u prethodnom periodu u okviru rada Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (Southeastern Europe Defense Ministerial Proceš – SEDM) i Koordinacionog komiteta i definisane smernice da dalji rad, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Obraćajući se prisutnima državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić istakao je da proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope predstavlja značajnu regionalnu inicijativu jer okuplja države regiona i poseduje respektabilan institucionalni potencijal.

„Današnji sastanak bio je veoma koristan za sve učesnike jer smo imali priliku da se upoznamo sa aktivnostima procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope i Brigade za očuvanje mira Jugoistočne Evrope u proteklih godinu dana i donesemo neke važne odluke za dalje funkcionisanje ove regionalne inicijative“, rekao je državni sekretar Jocić .

On je podsetio da se u ovom momentu sve zemlje Jugoistočne Evrope suočavaju sa istim ili sličnim izazovima i rizicima koji pozivaju na zajednički odgovor.

Jocić je izrazio uverenje da se samo ujedinjenjem i solidarnim nastupom možemo boriti protiv ekstremizma svake vrste, smatrajući da je saradnja najbolji odgovor na opasnosti sa kojima se naša društva suočavaju.

Veoma je važno da u okviru SEDM nastavimo aktivno da radimo na afirmisanju ideja izgradnje poverenja, unapređenju dijaloga i promociji dobrosusedskih odnosa, ali i iznalaženju inicijativa i aktivnosti koje će sadržinski odgovoriti na aktuelne bezbedonosne tendencije, rekao je Jocić i dodao da redovan dijalog na osnovama transparentnosti, dugoročne saradnje i udruženog i sinhronizovanog delovanja, kao i stalna razmena informacija o savremenim bezbednosnim izazovima predstavljaju dobar okvir za pronalaženje odgovora na izazove.

Govoreći o budućoj saradnji, državni sekretar je naglasio da će Srbija nastaviti da aktivno učestvuje u okviru SEDM, posebno u projektu Interkonekcija vojnih bolnica, te da će u narednoj godini započeti i saradnju u okviru projekta „Žene lideri u sektoru odbrane i bezbednosti“.

Zamenica ministra odbrane Republike Grčke Marija Kolija Caruha pohvalila je organizaciju ministarskog sastanka u Beogradu, dodavši da je na godišnjem sastanku bilo reči o programima koji su u toku i aktuelnim aktivnostima Brigade za očuvanje mira Jugoistočne Evrope, te da su učesnici razmenili mišljenja na temu budućnosti inicijative, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike