U trendu

Gojković: Datum izbora zavisi od odluke ima li parlametarnih

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će predsedničke izbore raspisati u zakonskom roku, a da će datum biti poznat nakon odluke da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora.

„Iduće sedmice imaću dovoljno vremena da razmislim o tome, da čujem sve predloge koji će izbori biti raspisani, da odlučim i da usaglasim sve te datume i raspišem izbore u skladu sa zakonom i Ustavom“, rekla je Gojković novinarima na Oplencu.

Ona je objasnila da se razlikuju datumi i rokovi ako se raspisuju samo predsednički izbori ili i u slučaju kada se uz njih raspisuju i parlamentarni.

„Treba mi još nekoliko dana da čujem konačnu odluku SNS i svih ostalih stranaka koje podržavaju Vladu Srbije na kom će sve nivou biti raspisani izbori i u skladu sa tim odlučim kog dana ću raspisati izbore i za koji datum“, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je lider SNS i premijer Aleksandar Vučić juče rekao da se još razmišlja i o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Gojković je izrazila uverenje da će Glavni odbor SNS potvrditi predlog Predsedništva naprednjaka da kandidat na predsedničkim izborima bude Vučić, te da će iduće nedelje imati dovoljno vremena da razmišlja o raspisivanju izbora.

Izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednica parlamenta, dok parlamentarne izbore, po zakonu, raspisuje predsednik države, koji to može da raspusti parlament na obrazloženi predlog vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar