U trendu

Gojković i Rohani: Odlični odnosi Srbije i Irana

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prisustvovala je svečanoj inauguraciji predsednika Irana Hasana Rohanija, a tokom posete Teheranu sastala se i sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Alijem Laridžanijem.

Gojković je Rohaniju prenela čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom reizbora na funkciju iranskog predsednika i izrazila je uverenje da će nastaviti da doprinosi razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, saopštila je skupštinska informativna služba.

Ona je ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Irana dobri i prijateljski i napomenula da se ove godine navršava 80 godina od uspostavljanja diplomatskih veza.

Gojković je zahvalila Iranu na kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverentetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na stavu Irana koji nije bio suprotan interesima Srbije prilikom glasanja o Kosova za prijem u Unesko.

Na sastanku sa predsednikom Islamske konstitutivne skupštine Laridžanijem, Gojković je ukazala da ima potencijala za intenzivnije kontakte radnih tela dva parlamenta, posebno odbora za spoljne poslove, za poljoprivredu i privredu, kao i delegacija u medjunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju daljeg razvoja parlamentarnih odnosa, Gojković je pozvala predsednika iranske skupštine da poseti Srbiju.

Na sastanku je naglašeno da postoje veliki kapaciteti za saradnju u oblasti ekonomije koji nisu iskorišćeni u punoj meri i u tom kontekstu je ocenjeno da je izuzetno važan rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i da je od velikog značaja saradnja u oblasti, kulture, obrazovanja i turizma.

Gojković je izrazila žaljenje i solidarnost sa iranskim narodom povodom terorističkih napada na zgradu iranske Skupštine i Homeinijev mauzolej i potvrdila spremnost Srbije na saradnju u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike