U trendu

Gojković sa Radevim: Odnosi dve zemlje veoma dobri

BEOGRAD – Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i naglasila da su savremeni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da idu ka uzlaznoj putanji, a da intenzivan politički dijalog na svim nivoima vlasti pokazuje da su obe zemlje jednako odlučne da razviju saradnju na svim poljima.

Gojković boravi u zvaničnoj državnoj poseti Bugarskoj, a kako je saopšteno Radev je tokom susreta ukazao da je susret sa predsednikom Srbije uneo novi duh u odnose dve države, kao i da su Srbija i Bugarska krenule putem istorijskog pomirenja i razumevanja.

Radev je naglasio da su odnosi dve zemlje, saradnja na političkom i ekonomskom planu, kao i po pitanju nacionalnih manjina dobar primer kako treba da se razvijaju odnosi u regionu.

On je podsetio da je u poslednje dve godine bilo 17 sastanaka na različitim nivoima vlasti, dva predsednika, vlada i parlamenata, što je donelo rezultate, koji se ogledaju kroz povećanje robne razmene, koja je dostigla milijardu dolara.

Napominje da je period predsedavanja Savetom EU od strane Bugarske doneo jasnu evropsku perspektivu i Srbiji, ukazujući da put ka EU zahteva napore i države i društva u celini, te da je Bugarska svesna tih napora i spremna je da pomogne.

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, ukazujući na potrebu jačanja dinamike pregovaračkog procesa, te izrazila očekivanje da će Bugarska nastaviti da se angažuje da region bude važan deo agende predsedavanja Savetom EU i u narednom periodu.

Radev je predsednici Skupštine Srbije preneo da je zahvalan na angažovanju predsednika Vučića i zalaganju koje je pokazao po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Gojković je ukazala da Srbija čini sve da manjinama omogući što bolje obrazovanje na maternjem jeziku i njihov položaj u celini u skladu sa evropskim standardima, kao i da je u poslednje dve godine, od njene prethodne posete Bugarskoj, ostvaren značajan napredak i doneti dobri zakoni koji su doprineli poboljšanju položaja pripadnika manjina.

Gojković i Radev su razgovarali o regionalnoj saradnji, posebno jačanju saradnje u okviru Dunavske strategije, i mogućnosti da predsednici država regiona, ali i parlamenti daju svoj doprinos za jačanje veze.

Radev je ukazao da građani žele da u svakodnevnom životu vide realne rezultate integracija, a Dunavska strategija pruža realan mehanizam zbližavanja ljudi dunavskog regiona i njihovom povezivanju.

Gojković je podsetila da se sledeće godine obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa dve države i da je to dobra prilika da se građanima predstave rezultati zajedničkog rada na unapređenju odnosa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike