U trendu

Gradjani se danas izjaĆĄnjavaju o promeni Ustava u delu o pravosudju

Gradjani s pravom glasa danas će na referendumu odlučivati o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosudje.

Pitanje na koje će se odgovarati sa „da“ ili „ne“, glasi „Da li ste za potvrdjivanje Akta o promeni Ustava“.

Izjaơnjavanje će biti organizovano i sprovedeno od 7.00 časova ujutru do 20 časova uveče.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o odrĆŸavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koje odredjuje i način izjaĆĄnjavanja obolelih od korone.

Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briơe cenzus, kako je to odredjeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izaơlih birača.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosudje, naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadaĆĄnja reĆĄenja, da se izbor sudija i tuĆŸilaca „seli“ iz Narodne skupĆĄtine u najvaĆŸnija sudska i tuĆŸilačka tela.

U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tuĆŸilaĆĄtva, pored sudija i tuĆŸilaca, ulaze, kao nova kategorija, „istaknuti pravnici“ koji se biraju u Narodnoj skupĆĄtini.

U njihovom sastavu viĆĄe neće biti predsednik skupĆĄtinskog Odbora za pravosudje, ali u Visokom savetu tuĆŸilaĆĄtva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. TuĆŸilaĆĄtvo je i u sadaĆĄnjem Ustavu navedeno kao samostalni drĆŸavni organ, ne i nezavisno.

U radnom telu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruĆŸenja – DruĆĄtva sudija Srbije i UdruĆŸenja tuĆŸilaca Srbije, koji su poručili gradjanima da su ove promene značajne za depolitizaciju pravosudja.

Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su gradjane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći razne primedbe na predloĆŸena reĆĄenja.

U osporavanju je iznet, kao redovan, zahtev da se sa promenom Ustava sačeka jer je sadaĆĄnja SkupĆĄtina Srbije „jednostranačka“, s obzirom na njen sastav.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegacije.

Akt o promeni Ustava koji je potvrdjen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupơtina Srbije.

Posle referenduma, kako se očekuje, ubrzo će biti raspuơtena Narodna skupơtina i raspisani parlamentarni izbori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.