U trendu

Građani Srbije već vide rezultate inicijative Pojas i put

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da građani Srbije već vide rezultate kineske incijative „Pojas i put“ kroz nove puteve, mostove, rekonstrukciju i modernizaciju železnice, energetske projekte, zaštitu životne sredine i privrednu saradnju sa kineskim kompanijama.

Ona je na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga „Incijativa pojas i put na Balkanu“ navela da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indiretno.

„Radujemo se nastavku saradnje na brojnim drugim projektima, uključujući i obrazovanje, koje je visoko na listi Vlade Srbije“, rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je 29. novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar „Ivo Andrić“, posle Pariza drugi u svetu, i dodala da s nestrpljenjem očekuje i otvaranje kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Premijerka je istakla da će saradnja u obrazovanju i kulturi dodatno doprineti povezanosti dve zemlje i naroda i njihovom „čeličnom prijateljstvu“.

Dodala je da u trenutku kada se u svetu sve više promoviše nepoverenje, zadovoljstvo biti na konferenciji koja promoviše otvoreni dijalog, te da je čast što Srbija u takvoj vrsti dijaloga može da se uključi na ravnopravnim osnovama sa Kinom.

„Dosledna politika pružene ruke i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država napravila je od Kine velikog prijatelja i iskrenog partnera svih koji dele istu vrstu dobronamernog odnosa prema svetu”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela da je zahvaljujući marljivom radu i izvanrednim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga srpsko-kineski odnosi danas na istorijskom vrhuncu.

„Ujedinimo nase snage kako to prijatelji čine na zadovoljstvo jednih i drugih”, rekla je Ana Brnabić i istakla da će vlada nastaviti da podržava zajedničke projekte.

Na konferenciji u Beogradu govoriće i kinseki ambasador Li Mančang, austrijski diplomata Volfgang Petrič, eminentni stručnjaci i predstavnici prpivrednog sektora Kine i Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike