U trendu

Gradjanski front: Naručena hajka protiv Jove Bakića, nakon izjava Aleksandra Vučića

Gradjanski front osudio je danas policijsko saslušavanje sociologa Jove Bakića i ocenio da se radi o „naručenoj hajci“ protiv njega.

„Posebno je uznemirujuće što do ovoga dolazi neposredno nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića u kojoj se profesor Bakić označava kao nasilnik i stoga kao legitimna meta sinhronizovanog policijsko-medijskog progona“, naveo je Gradjanski front u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je to još jedan u nizu primera pritisaka na slobodu mišljenja i govora u Srbiji, o kojima jasno govore i Fridom haus i Evropska komisija u svojim najnovijim izveštajima.

„Glavni generator nasilja u Srbiji je upravo režim koji progoni i zastrašuje slobodnomisleće i kritički nastrojene pojedince i organizacije. Zahtevamo da se hajka na doktora Bakića pod hitno obustavi i da se predstavnici izvršne vlasti suzdrže od izjava kojima se ugrožava nezavisnost pravosudja, a slobodnomislećim gradjanima crtaju mete na čelu“, piše u saopštenju.

Jovo Bakić je član Gradjanskog fronta, koalicije 12 lokalnih organizacija.

Gradjanski front čine Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Lokalni front iz Valjeva, Lokalni front iz Vlasotinca, Samo jako iz Mladenovca, Kritična masa iz Kule, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Pokret Jasno i glasno iz Požarevca, Inicijativa za Požegu, Gradjanski preokret iz Zrenjanina, Samo lokalno iz Bečeja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.