U trendu

Granični prelaz Bajmok – Srbija kakvu želimo da imamo

BAJMOK – Granični prelaz Bajmok, jedan od osam između Srbije i Mađarske, u čiju je rekonstrukciju po najvišim svetskim standardima uloženo 2,1 milion evra, otvoren je danas.

Ministar finansija Sinisa Mali poručio je da taj prelaz, izgrađen po najvišim standardina, pokazuje kakvu Srbiju želimo da imamo.

Prelaz pokazuje koliko se Srbija promenila i kako se menja, koliko smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa EU, rekao je Mali na otvaranja prelaza koji će znatno rasteretiti najfrekventnije prelaze na severu Srbije.

Radovi na modernizaciji prelaza Bajmok, koji će unaprediti kvalitet života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad, trajali su 18 meseci, rekao je Mali i najavio da će, pored radova na prelazu Sot, biti rekonstruisani i prelazi Gostun i Kotroman.

Svečanosti su prisustvovali šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, pomoćnik ministra ze evropske integracije Branko Budimir i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Granični prelaz Bajmok izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad granicnih službi.

Od uloženih 2,1 milion evra, 1,8 miliona obezbeđeno je iz pristupnih fondova EU, a 300.000 evra kroz nacionalno sufinansiranje. Pored toga, za nadzor na radovima izdvojeno je dodatnih 240.000 evra.

Novoizgrađeni prelaz Bajmok je udaljen tridesetak kilometara od Subotice. Očekuje se da će rasteretiti neke od najfrekventnijih prelaza u zemlji, Horgoš i Kelebiju, koji su udaljen 50, odnosno 30 kilometara.

U okviru novog prelaza nalaze se po dve saobraćajne trake što će ubrzati putni promet sa Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac koji vodi ka Beču.
Uprava carina je stvorila i sve neophodne uslove na prelazu za autobuski saobraćaj.

Na prelazu Bajmok, kao i do sada, neće biti teretnog saobraćaja.

Prelaz je otvoren 1991.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike