U trendu

Grbović (PSG): Ružić umesto u odbranu direktorke stao u odbranu slavskog kolača

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), Pavle Grbović, izjavio je danas da je „za žaljenje činjenica“ da je ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, umesto u odbranu profesionalnog integriteta i autonomije direktorke osnovne škole iz Sečnja Olivere Marjanović „stao u odbranu slavskog kolača i svojom izjavom doprineo argumentaciji onih koji nad direktorkom škole u Sečnju sprovode linč“.

Marjanović nije prihvatila da sveštenik dođe u školu na današnju slavu Svetog Save jer Ustav Srbije predvidja da je škola odvojena od crkve, i jer u školu idu djaci svih veroispovesti, kao i ateisti, te se niko ne sme primoravati da prisustvuje tuđim verskim obredima.

Grbović je u pisanoj izjavi naveo da u postupanju direktorke OŠ „Aleksa Šantić“ nema „ni tragova protivzakonitosti“, odnosno da je Olivera Marjanović svojim postupcima branila „ustavno načelo sekularnosti i principe građanske države koja jednako pripada svima, bez obzira na njihovu nacionalnost ili versku pripadnost“.

„Apsolutno je nesporno održavanje manifestacija posvećenih Savi Nemanjiću, kao jednom od prvih pisaca na srpskom jeziku i utemeljivaču prvih škola u srednjevekovnoj Srbiji. Osnovna misija svih prosvetnih radnika jeste da afirmišu i promovišu prosvetiteljski karakter njegovog delovanja tako što će njegovo nasleđe predstavljati i proslavljati kao deo zajedničke kulturne baštine, umesto da svođenjem isključivo na nivo verskog obreda to nasleđe čine otrgnutim od značajnog dela građana Srbije koji nisu pravoslavne veroispovesti“, rekao je Grbović.

Ministar prosvete Branko Ružić je, povodom toga što direktorka škole u Sečnju, prilikom obeležavanja školske slave, Svetog Save nije dozvolila održavanje pitao „kako je moguće obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača?“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.