U trendu

Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da su SAD ozbiljne u nameri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mesta.

„Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo rečima nego da se usmerimo na ekonomski razvoj u korist naroda“, rekao je Grenel novinarima.

Posle sastanka predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i delegacije vlade SAD koju predvodi izvršni direktor američke korporacije za medjunarodni razvoj (DFC) Adam Boler, Grenel je kazao da je „simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu“.

„Mnogo je obećanja dato narodu Srbije tokom godina, nadam se da nas držite za reč, ne samo za sporazum od 4. septembra u Beloj kući, nego i za prethodna tri sporazuma (o autoputu, železnici, i aviosabraćaju)“, naveo je Grenel.

Brnabić i Boler su posle sastanka potpisali zajedničku izjavu o saradnji i simbolično otvorili kancelariju DFC u Beogradu.

Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa, naveo je da je šef Bele kuće „rešen da dodje u Beograd“.

„Izrazio je želju da dodje, ali nemam datum. Vučić je predsedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd“, dodao je Grenel.

Boler je na konferenciji za novinare rekao da vašingtonski sporazum „nije samo istorijski“ nego znak da region „neće ostati zarobljen u prošlosti već da će gledati u budućnost“.

„Verujemo u snagu regiona, otvaranje kancelarije DFC nije simbolično, ona će ostati tu, stalnog je karaktera i pokazuje našu zainteresovanost za ekonomski razvoj regiona“, kazao je Boler.

Dodao je da su se lideri Srbije i Kosova „opredelili za poslove i stvaranje radnih mesta, a ne za linije razdvajanja iz prošlosti“.

Delegacija vlade SAD je došla u Beograd došla radi sprovodjenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući različite verzije dokumenta „Ekonomska normalizacija“ koje se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija saradjivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze izmedju Prištine i Merdara, železničke veze izmedju Niša i Prištine, obezbedjivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar