U trendu

Grubješić: Ekonomski plan za region suštinski je važniji od novih poglavlja sa EU

Srbija bi, kada je reč o evrointegracijama, u tekućoj godni trebalo da dobije jasniju sliku o tome kako će izgledati paket proširenja EU i da ojača unutrašnje kapacitete za sprovodjenje potrebnih reformi, ocenila je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Istovremeno je neophodno nastaviti dijalog s Prištinom, s ciljem da se postigne moguće i održivo rešenje koje će čitav region pokrenuti iz limba u kome se već neko vreme nalazi i u kome EU nije jedini igrač, rekla je ona za EURACTIV.rs i Betu.

Ocenjujući evrointegracije u 2019, ona je rekla da je očigledno je da se proces evropskih integracija Srbije usporava i da niko ne treba da bude zadovoljan brzinom napredovanja, osim onih koji se protive ulasku u EU.

Prema njenim rečima, razlozi za usporavanje su višestruki, „od nejedinstva država članica o budućnosti procesa proširenja, zaokupljenosti sopstvenim problemima Unije, pa do nepostojanja formalnog dijaloga sa vlastima u Prištini i nedovoljnog napretka u vladavini prava“.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje od reforme procesa proširenja, čiji bi detalji trebalo da budu poznati uskoro, Grubješić je rekla da francuski predlog ide u dobrom pravcu.

„Fazna, horizontalna integracija i pristup strukturnim fondovima pre formalnog članstva je ono što bi moglo, s jedne strane, da ublaži negativan stav prema proširenju u mnogim članicama EU, a s druge, da omogući kandidatima da aktivnije učestvuju u evropskim politikama“, istakla je Grubješić.

Ona smatra da su od poglavlja važniji suštinski ekonomski plan za ceo region i finansijska podrška kroz strukturne fondove, jer bi od toga konačno i gradjani videli neku korist.

Grubješić je podsetila i da za sada postoji i predlog devet članica koji se razlikuje od francuskog dodajući da će se verovatno do usvajanja nove metodologije pojaviti još neki jer se, kako je rekla, Nemačka do sada nije izjasnila.

Kada je reč o samitu EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju za vreme hrvatskog predsedavanja EU, Grubješić je rekla da se nada da će se Zagrebački samit razlikovati od Sofijskog koji je bio ‘ništa ni o čemu’ i da će konačno uslediti Solun 2.

„Krajnje je vreme da EU počne da ispunjava obećanja prema regionu, ukoliko želi da sačuva sopstveni kredibilitet“, navela je Grubješić za agenciju Beta i Euraktiv Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar