U trendu

Grubješić (Evropski pokret): Bez napretka u poglavljima pregovora sa EU nova se ne mogu otvoriti

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić je danas upozorila da se po novom sistemu EU ne mogu otvoriti pregovori o narednim poglavljima ako nema napretka u nekim prethodnim.

Grubješić je danas u Kraljevu izjavila da su zato otvorena poglavlja 23, 24 i 35 ključna u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), ali i da su „suspenzivna, ukoliko u njima ima nedostataka“.

„U ovom novom sistemu koje EU ima, jesu suspenzivna. To znači da ako nema napretka u tim poglavljima, onda se ne dopušta ni otvaranje drugih“, rekla je Grubješić.

Dodala je da je „tako na prošloj Medjuvladinoj konferenciji ‘stradalo’ poglavlje 33 koje smo bili spremni da otvorimo, ali zbog nedostatka u poglavlju 23, o vladavini prava, to poglavlje nije otvoreno i nadamo se da to ovog puta neće biti slučaj“.

Podsetila je da je Srbija „dobrovoljno na evropskom putu“ i da je to „naš izbor na koji nas niko ne primorava“.

„Mi smo dobrovoljno na evropskom putu, nas niko ne tera da ulazimo u EU. To je naš izbor i taj put treba u dogledno vreme završiti. Ja se nadam, imajući u vidu ovu novu strategiju o proširenju koja prvi put pominje godinu 2025. kao godinu mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore, da ćemo mi taj posao tada i završiti“, kazala je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Suzana Grubješić je podsetila da „Srbija u ekonomskom smislu dosta zavisi od EU, s obzirom da se dve trećine naše spoljne trgovine obavlja sa EU, da je naš bankarski sektor koji je dosta vezan za banke iz zemalja članica EU“.

Ta razmena je za sada u korist EU, ali „mi taj deficit smanjujemo svake godine time što se integrišemo u taj ekonomski prostor, što znači da su i ekonomske integracije važne kao i ove druge“.

Debatu „Srbija i EU: Politički i ekonomski odnosi“ su danas u Narodnoj biblioteci u Kraljevu organizovali Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Evropskim pokretom – Kraljevo, u okviru projekta „Evropa za mene“.

Te debate u 17 gradova Srbije podržava Delegacija Evropske unije, da bi se u javnosti pokrenuo razgovor o evrointegraciji Srbije i gradjanima dale proverene i korisne informacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar