U trendu

Grupa novinarki osudila nasilje nad koleginicama

BEOGRAD – Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” najoštrije je osudila naslovnu stranu Ilustrovane politike od 11. decembra, jer smatraju da je ona daleko ispod, kako kažu, minimuma profesionalnih i etičkih standarda i da predstavlja seksistički, mizogini napad na Ljiljanu Smajlović.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je njihov stav da ovakav odnos prema koleginici Smajlović jeste nedvosmislen čin nasilja prema ženi, i da kao novinarke, žene i osobe koje se bave ovim problemom imaju dužnost da reaguju principijelno.

Grupa konstatuje i da su protekloj nedelji svi politički akteri i njihove pristalice pali na testu poštovanja žena i rodne ravnopravnosti.

Tu mislimo i na seksističke komentare i pretnje na račun Barbare Životić, izveštačice Studija B“, navodi se u saopštenju.

Grupa je pozvala sve aktere u političkom i javnom životu da se uzdrže od nekontrolisanog gneva i seksistčkih ispada.

U suporotnom, poručuju, seksizam divlja, narasta i nijedna žena u javnom i privatnom prostoru neće biti pošteđena ni sigurna.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” oformljena je na inicijativu UN Programa za razvoj u Srbiji i Fonda B92, sa ciljem da poboljša kvalitet izveštavanja o nasilju, ali i da prati i reaguje na problematične medijske sadržaje u ovoj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar