U trendu

Han i Brnabić: Moguće otvaranje novih poglavlja do kraja godine, ali je kvalitet važniji od …

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i premijerka Srbije Ana Brnabić saglasili su se danas u Beogradu da je Srbija da bi do kraja godine mogla da budu otvorena dodatna poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i da je „važniji kvalitet od brzine“.

„Ostvaren je napredak u već otvorenim poglavljima, posebno poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) i uveren sam da bi dodatna poglavlja mogla da budu otvorena do kraja godine. Zatvaranje poglavlja je već druga priča“, rekao je Han na konferenciji za novinare posle razgovora s Anom Brnabić.

Upitan za komentar povodom ocene predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi Srbija mogla da pristupi EU 2025. godine, Han je rekao da to znači da bi pregovori o pristupanju teebalo da budu završeni do 2023. godine jer period izmedju dva koraka uglavnom traje oko dve godine.

On je ocenio da je „po otvaranju prvog poglavlja došlo do investicionog buma“ i da su kompanije „počele da hrle u Srbiju“, dodajući da je Srbija „dobro napredovala“, ali da je „kvalitet važniji od brzine“.

„Svake godine obezbedjujemo 200 miliona grantova (u evrima) i to vidimo kao investiciju za razvoj zemlje, ali i unapredjenje situacije u regionu“, rekao je evropski komesar.

Brnabić je rekla da Srbija nije obeshrabrena ocenom da bi mogla da pristupi EU tek 2025. godine, jer su, kako je navela, evrointegracije pre svega važne gradjana Srbije i sprske privrede.

„Bilo bi odlično da znamo datum ulaska, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinski sprovodimo reforme. Postoje tri stuba puta ka EU: ekonomsko jačanje, reforma javne uprave i vladavina prava zbog efikasnjeg sudstva“, rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da je pridruživanje EU strateški cilj i jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Brnabić je najavila i da će otići u svoju prvu zvaničnu posetu Briselu 10. i 11. oktobra kada će sa zvaničnicima Evropske unije razgovarati o daljim koracima na putu evropskih integracija.

Brnabić je izjavila da Srbija ostaje otvorena i posvećena dijalogu s Kosovom i da je dobro što je uz podršku EU dijalog podignut na nivo predsednika jer omogućava brži i efikasniji dijalog.

Evropski komesar za proširenje pozdravio je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Han je ocenio da ta inicijativa pokazuje „liderstvo i državništvo predsednika Srbije“.

Upitan da za komentar o privodjenju radnika Crvenog krsta na Kosovu  i zbog čega EU ne reaguje, Han je rekao da upravo to zavisi od dijaloga i dodao da je ponekad efikasnije rešavati probleme „tihom diplomatijom“.

Na pitanje novinara o navodima hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencija (SOA) da postoji pretnja za bezbednost gradjana u Evropi, ali ekstremizma u jugoistočnom susedstvu, Han je rekao da „nije upoznat sa brojkama“, ali da to jeste problem.“Ministri spoljnih poslova zemalja EU razgovarali su sa kolegama iz zemalja kandidata o saradnji. Postoje pristupni fondovi namenjeni rešavanju tih pitanja. Bezbednost nije pitanje samo EU i regiona, već šire pitanje“, rekao je evropski komesar.

Dodao je da „to nije nešto što će nestati narednih godina“.

Premijerka Srbije je kazala da je to pokazatelj da je Zapadni Balkan važan za EU, ali i da je EU važna za taj region.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.