U trendu

Han: Nema ograničenja brzine, već samo put koji treba preći

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je večeras da ne postoji ograničenje brzine kojom neka zemlja može da završi pregovore sa EU, već da postoji samo put koji kandidat mora da predje.

„Ne postoji ograničenje brzine ili neki limit, već odredjena razdaljina koju kandidat mora da predje. Kojom će to brzinom učiniti zavisi od kandidata, a mi ne smemo da skraćujemo tu razdaljinu“, rekao je Han na konferenciji za novinare posle Medjuvladine konferencije Srbija-EU, na kojoj su otvorena prva dva pregovaračka poglavlja.

Prema njegovim rečima, Srbija je sebi postavila veoma ambiciozan cilj da što pre završi pregovore i EU će sve učiniti da je u tome podrži, ali da ona kao kandidat mora predje zadatu razdaljinu.

Han je prethodno pohvalio Srbiju na dostignućima poslednjih nekoliko godina, čestitao joj i poželeo dobrodošlicu posle završetka Medjuvladine konferencije EU-Srbija na kojoj su otvorena prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije. 

„Još jednom vam čestitam, dobrodošli i  svi smo u potpunosti svesni da je pred nama veliki posao ali dobro je doživeti ovaj trenutak. Svesni smo da su svi posvećeni i svesni smo kakvi su ciljevi za Srbiju i za Evropu“, rekao je Han. 

Han je rekao da je ovo što je Srbija ostvarila bio timski rad premijera i drugih.

„Ne možete te ciljeve realizovati bez posvećenosti vaše državne uprave i svih gradjana u Srbiji, to je bitno i bitno preneti poruku gradjanima Srbije kakve su koristi članstva u Uniji“, rekao je Han.

On je rekao da je prilikom nedavne posete Srbiji bio impresioniran rastućim interesovanjima kompanija da ulažu u Srbiju zato što je zemlja sa jasnom evropskom perspektivom.

„To je već veoma jasan signal, to je ono što je važno da ljudi, narod u zemlji dobije perspektivu da je ta zemlja pouzdana, da ima budućnost da mladim ljudima daje mogucnost da ostanu“, rekao je evropski komesar. 

On se još jednom zahvalio vladi, gradjanima i nevladinim organizacijama Srbije na sjajnom poslu koji su uradili i koji će uraditi u migrantskim tokovima i dodao da je to prvi dokaz da je već članica Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar