U trendu

Han : Odnose Srbija-Kosovo ćemo sagledati u procesu od nekoliko godina

Evropski komesar Johanes Han je danas, posle otvaranja prva dva poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija, stavio do znanja da će odnosi Beograda i Prištine biti “sagledani kroz par godina i deo su celog jednog procesa i ne samo pregovora o članstvu”.

Han je na konferenciji za štampu zajedno sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, naglasio da je “ključno da Srbija i Kosovo ne zaustave jedno drugog na evropskom putu, a uzajamno razumevanje je već deo Berlinskog procesa”.

Han je time odgovorio na pitanje novinara da li njegova izjava da zemlje EU neće prihvatiti članstvo neke zemlje koja ima nerešene probleme sa susedima, znači da Srbija mora priznati Kosovo obavezujućim sporazumom pre nego postane članica Unije.

Evropski komesar za proširivanje je dodao da je i na samitu EU-Zapadni Balkan u Beču naglašen značaj prekogranične saradnje i da zemlje regiona jedne” druge ne koče, što je pošten dogovor”. 

“Treba se usredsrediti na neposredne potrebe i smatram da je pred nama mnogo posla i to je od interesa za srpske građane”, zaključio je Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.