U trendu

Han: Situacija na Zapadnom Balkanu krhka, ali će put u EU biti potvrdjen

Svi moramo biti svesni da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka, ali će lideri Evropske unije u martu potvrditi put tog regiona u EU, izjavio je danas u Briselu evropski komesar Johanes Han posle otvaranja još dva poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija.

Han je time na konferenciji za novinare odgovorio na pitanje agencije Beta kako ocenjuje činjenicu da su šefovi država ili vlada stavili Zapadni Balkan na dnevni red zasedanja 9. i 10. marta pošto je zaključeno da je u tom regionu došlo do pogoršavanja i zabrinjavajuće situacije.

Evropski komesar za proširenje je rekao da smatra da je to veoma dobro i ukazao da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini iduće nedelje posetiti Srbiju i još neke zapadnobalkanske zemlje.

„To je veoma dobar znak o povećanom zanimanju evropske porodice za Zapadni Balkan i to je povoljno“, ocenio je Han.

„Ipak, odlučeno je da se pitanja Zapadnog Balkana stave na dnevni red Evropskog saveta da bi se povećala svest o regionu i tamošnjoj situaciji, jer svi mi moramo biti svesni toga da je tamo situacija i dalje krhka“, dodao je.

Han je kazao da su „svi pozvani da pruže doprinos perspektivi regiona, a ne da se uvek gleda unazad”. On je podvukao da „ono što ljudi, mladi ljudi žele da vide jesu bolji životni uslovi, pomirenje, mogućnost da ostanu u regionu, a ne da budu prisiljeni da se iseljavaju“.

„S tim u vezi, svi ovi napori, uključujući otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu, doprineće da se ide napred u evropsku integraciju“, dodao je.

Han je podvukao da zato smatra da je „bitno da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu (zasedanja lidera EU)“ dodajući da će „samo nedelju dana potom premijeri zemalja regiona biti okupljeni najverovatnije u Sarajevu s ciljem da razmotre sva pitanja“.

Prema njegovim rečima, svako mora dobro da razmisli o tome „koliko je tamošnja situacija uzdrmana i šta je nužno, šta se mora učiniti i gde je nužno državničko delovanje i političko rukovodjenje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar