U trendu

Haradinaj: Podeljena i spora EU usporava proces pregovora Prištine i Beograda

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kritikovao je danas EU ocenivši da usporava proces pregovora Prištine i Beograda i pozvao Brisel da zatraži pomoć ako nema kapaciteta da zaključi tu temu.

Velika energija SAD koja je imala za cilj da zaustavi rat na Kosovu sada je preneta Evropljanima koji podeljeni i spori usporavaju proces pregovora Prištine i Beograda, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je izrazio zabrinutost zašto i nakon dve decenije, kako je rekao, pitanje dijaloga Kosova i Srbije ostaje otvoreno.

On je rekao da niko ne treba da se stidi da otvoreno kaže da ako (Evropljani) nemaju sposobnosti neka traže pomoć.

„Ako zvanični Brisel nema kapaciteta da zaključi ovu temu, neka zatraži pomoć, ili ako ne želi pomoć nek nam kaže šta da radimo“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je takodje rekao da je kao premijer video nesrazmeru u energiji Brisela u pogledu otvorenih pitanja Kosova i Srbije, i dodao da je u tom smislu potrebno da se nešto promeni.

Haradinaj je rekao da su neki od sporazuma realizovani, dok u nekim drugim postoji stagnacija, kao što je sa energetskim sporazumom.

„Ovo pokazuje slabost zvaničnog Brisela. Zvanični Brisel dozvoljava da se dogadjaju mnoge nezakonitosti u oblasti energetike, na severu i oko Kosova, u ulaganju, u prenosu i nema moć da kaže Beogradu da nema pravo na to. Gubimo vreme, delujemo, radimo i na kraju treba da uzmemo sredstva iz budžeta kako ne bi dozvolili da se situacija dalje degradira“, rekao je premijer.

Haradinaj je naveo da je zahtevao od EU četiri miliona evra da bi „preživeli“ ovu situaciju za još neko vreme.

On je takodje rekao da nečija nespremnost da preuzme ulogu ne znači da zaustavlja Kosovo, jer je bilo i drugih faza kada donosioci odluka nisu imali ovu spremnost, ali je Kosovo išlo svojim putem.

Govoreći o putu Kosova u svim procesima, Haradinaj je ocenio da Kosovo nema vremena da beskonačno čeka, i dodao da ne postoji potreba za više kreativnosti, jer bi finale ovog procesa trebalo da bude recipročno priznavanje.

„Finale je jedno, to je medjusobno priznavanje koje bi trebalo da se desi. Ko ima hrabrosti, snage, ili bilo koji instrument neka pomogne. Ko nema, treba da kaže Kosovu da ide svojim putem, a kada to kaže, onda Albanci na Balkanu treba da se zapitaju da li mogu da idu na ovaj način, ili šta drugo treba da rade.

Haradinaj je ocenio da jednog dana treba neko da dodje i da kaže: „odlučite sami“.

„Ovo je realnost koju moramo da shvatimo, jer su protekle dve decenije, 20 godina u Evropi i kažu nam nastavljamo dijalog. Dokle?!“, rekao je Haradinaj, naglasivši da treba da postoji institucionalno i političko jedinstvo i da bi bilo dobro da svi politički lideri budu deo dijaloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar