U trendu

Haradinaj: Ponavljam, podela znači rat! Američki ambasador: Izvinjavam se!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj precizirao je svoju raniju izjavu da podela Kosova za njega znači rat, ali je dodao da su mediji pogrešno preneli izjavu američkog ambasadora Grega Delavija da ne isključuje mogućnost da će podela te teritorije biti tema briselskog dijaloga.

„Niko ne može zabraniti nekome da kaže to što misli, ja sam rekao i ponavljam da bi podela značila rat i znam da niko neće rat na Balkanu“, precizirao je Haradinaj, prenela je RTK2.

Prema njegovim rečima, mediji su pogrešno preneli izjavu američkog diplomate u Prištini, koji je rekao „da može da se priča o podeli, ali ne da je podela tema dijaloga u Briselu“.

„Mislim da je izjava američkog ambasadora Grega Delavija pogrešno interpretirana u našim medijima, jer ja znam da je stav Amerike da ne nameće rešenje, već da prihvata dogovor dve strane. Amerika je priznala nezavisnost Kosova u skladu sa ovim Ustavom“, naveo je Haradinaj.

Prethodno je Delavi negirao da je u intervjuu kosovskoj TV rekao da je pitanje podele Kosova i razmene teritorija sa Srbijom deo političkog dijaloga u Briselu.

„Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran“, napisao je Delavi na Tviteru.

Prema prištinskim medijima, međutim, Delavi je na insistiranje novinara da kaže da li isključuje mogućnost podele Kosova, naveo:

„Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja.“

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

„Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce“, rekao je američki diplomata, preneli su prištinski mediji.

Ova izjava Delavija je protumačena u prištinskim medijima da on ne isključuje mogućnost podele Kosova, odnosno razmene teritorija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar