Haradinaj: Složili smo se da nema razmene teritorija sa Srbijom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da su se na sastanku kod predsednika Kosova Hašima Tačija dogovorili da u finalnom delu procesa normalizacije odnosa sa Srbijom ne može biti reči o razmeni teritorija, javili su danas prištinski mediji.

Agenciji Beta je nezvanično potvrdjeno da su na sastanku kod predsednika bili i predsednik Skupštine Kosova i zamenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Očekuje se da se danas povodom ovog sastanka oglasi i Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dve stranke vladajuće koalicije za promenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija zahteva održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Protiv podele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.

Haradinaj je juče izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o medjusobnom priznanju i da granica i teritorija nisu teme o kojima se može razgovarati i da niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutuje.

Poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi se oštro suprostavio ideji o podeli ili korekciji granica i pri tome istakao da je zadnji trenutak da političke snage i institucije Kosova izadju sa jedinstvenim stavom o pokušajima da se na stolu razgovora u Briselu stavi i pitanje teritorijalnog integriteta Kosova, kao i da Hašim Tači ne predstavlja nikoga sem samog sebe.

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise i predale zahtev za održavanje vanredne sednice 4. septembra, tri dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike