U trendu

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan, i nama na Kosovu treba dijalog

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo pametan predlog o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, i dodao da je i na Kosovu potreban sličan dijalog.

Haradinaj je u intervjuu za jagodinsku televiziju Palma plus ocenio i da je dobro da narodi „izmedju sebe razgovaraju“.

„I dobro je da ne razgovaraju samo lideri, nego da i narodi izmedju sebe razgovaraju. Diskusija treba svima nama“, rekao je Haradinaj.

On je najavio da će fokus delovanja njegove Vlade biti poboljšanje životnog standarda svih gradjana Kosova, vraćanje poverenja u institucije i vraćanje poverenja medju narodima.

„Od 1999. Kosovo ide svojim putem, a to je nezavisna Republika Kosovo i naš cilj je članstvo u Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama i NATO“, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, vreme je da to svi razumeju na realan način.

„Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije su nas vratili 20 godina unazad i za to vreme mnogi su otišli napred. I za to je bitno i za Kosovo i za Srbiju i za ostale zemlje u regionu da ne gubimo vreme“, izjavio je on.

Govoreći o Zajednice srpskih opština, Haradinaj je naveo da će „biti realizovano sve što je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda Kosova“.

On je rekao da je „prema postojećem Ustavu Kosova u koji je ugradjen Ahtisarijev plan, predvidjena asocijacija opština sa srpskom većinom“, dodajući da je „Ustavni sud Kosova osporio deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština“.

„Trenutno ne znam gde su razlike i nisam se time još bavio. To jeste nešto što je bivši premijer Kosova potpisao u Briselu, ali je Ustavni sud to osporio“, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da „nema kapacitet da radi van Ustava“, dodajući da „Kosovo nije potpisalo u Briselu nešto sa ciljem da to ne implementira“

„To nije osporila politika, nego Ustavni sud Kosova, koji je za nas stariji od Brisela“, rekao je Haradinaj.

On je ocenio da je sud za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova diskriminatorski prema Kosovu, a da su priče o njemu kao ratnom zločincu prevazidjene.

„Rat na Kosovu je bilo tragično vreme. Ja sam bio borac sa oružjem u ruci i ne stidim se toga. Glavni tužilac Haškog tribunala me osam godina jurio. Rezultat znate“, rekao je on.

Haradinaj je rekao da su teški zločini poput ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku, dece u Goraždevcu, dizanje autobusa u vazduh kod Podujeva, sramota i za Kosovo i za medjunarodnu zajednicu pošto se ne zna ko je odgovoran za ta ubistva.

„Za mene je bitno da danas, nakon naše tragične istorije, imamo pozitivinu energiju izmedju Srba i Albanaca i da mi svi ciljamo EU, ali da svako na svojoj teritoriji upravlja“, rekao je Haradinaj.
 
On je rekao i da je bitno da postoji medjusobno poštovanje.

„Ako Beograd poštuje Kosovo, ja sam spreman da poštujem Beograd i Srbiju i sve vrednosti srpskog naroda. Ali ono što je realnost to je nezavisna Republika Kosovo“, rekao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike