U trendu

Hasani očekuje da će od naredne nedelje u Skupštini Srbije moći da koristi albanski

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani izjavio je danas da nije glasao za zakone o nacionalnim savetima i o nacionalnim manjinama, jer nisu uvaženi zajednički amandmani predstavnika nacionalnih manjina, ali da se priprema da se poslanicima uskoro obrati na albanskom, što je pravo koje novi zakon predvidja.

Hasani je agenciji Beta rekao da očekuje da generalni sekretar narodne Skupštine od naredne nedelje obezbedi prevodioca, što će dovesti do toga da se češće javlja za reč kada može da koristi maternji, albanski jezik, budući da se na srpskom izražava uz poteškoće.

„Biće mnogo dobro jer ja iskreno treba da se pripremim duplo više za obraćanje u Skupštini na srpskom jeziku, nego kada je to na maternjem. Do sada sam prvo morao da pišem na papiru govor i nisam mogao da se javim za reč, a da se prethodno ne pripremim, osim za neko kratko pitanje“, kazao je Hasani.

On je rekao da i pored pogodnosti koje novi zakoni donose nije glasao za njih iz principa, zato što je kao odbornik Partije za demokratsko delovanje (PDD) prestao da podržava vladajuću većinu krajem prošle godine nakon što „godinu dana nije bilo pomaka u ispunjavanju zahteva koji su bili ocenjeni kao prihvatljivi“.

Hasani je dodao da nije glasao za zakone o nacionalnim savetima i nacionalnim manjinama i zbog toga što nisu bile uvažene primedbe o povećanju budžeta za nacionalne savete, kao ni zahtev da neko ko je funkcioner partije može u isto vreme da bude na funkciji i u nacionalnom savetu.

„Glavna primedba je i što se zakoni u praksi vrlo teško realizuju, ali i to što nije prihvaćeno da u ličnoj karti i u pasošu imena i prezimena pripadnika manjina budu napisana dvojezično“, rekao je Hasani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.