U trendu

Haški sud potvrdio da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi Jojiću i Radeti

Sudski Mehanizam u Hagu potvrdio je danas da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog tribunala.

U nalogu sudije Ajdina Sefe Akaja (Aydin Akay) piše da je, 14. marta, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestila Mehanizam da je Srbija „spremna da sprovede krivični postupak“ protiv Jojića i Radete.

Istovremeno, sudija Akaj pozvao je hašku tužiteljku Dajanu Elis (Diana Ellis) da se, u roku od 30 dana, izjasni da li bi ustupanje procesa radikalima Srbiji bilo „u interesu pravde i…poštovanja prava optuženih“.

Sudija Akaj će, kako proizlazi iz današnjeg naloga, odluku da li će proces radikalima ustupiti Srbiji doneti pošto se o tome izjasni tužiteljka.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Srbija je, do zatvaranja Tribunala na kraju 2017, odbijala da, po nalogu tog suda, uhapsi i izruči optužene u Hag, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu da nije obavezna da saradjuje u procesima za nepoštovanje suda.

Tribunal je to ocenio kao kršenje medjunarodnih obaveza Srbije, koju je prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje.

Predmet protiv Radete i Jojića, posle zatvaranja Tribunala, preuzeo je njegov pravni naslednik sudski Mehanizam.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je, potom, obustavio postupak protiv njega.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, medjutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao „crvene poternice“.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Predsednik Tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) pozvao je nekoliko puta Savet bezbednosti UN da „preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama“.

Sudija Adjijus i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) odbacili su, pritom, argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima, donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer još jednog člana SRS LJubiše Petkovića, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osudjen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija obavezna da saradjuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji sa medjunarodnim sudom.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, u martu 2016. oslobodjen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014, Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.