U trendu

Hoće li u Sofiji biti predstavnika Prištine?

Predsednik Aleksandar Vučić sutra će se u Mostaru sastati sa bugarskim premjerom Bojkom Borisovim, a jedna od tema razgovora biće predstojeći samit EU-zapadni Balkan, u formatu kojem se protive Španija, Rumunija i Kipar zbog najavljenog prisustva predstavnika nepriznatog Kosova.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli danas poručuje da niko ne može da dovede u pitanje i onemogući „potpuno i ravnopravno“ učešće predstavnika Prištine na samitu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Mostaru najavio da će o formatu učešća na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji govoriti tek nakon sastanaka sa evropskim i svetskim zvaničnicima, koji u narednim danima dolaze u Srbiju.

Nada se, kaže, da će se naći dobro rešenje za sve.

Predsednik Vučić rekao je da ga sutra očekuje dug bilateralni sastanak sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, zemlje koja predsedava EU, a u sledećim danima i važni sastanci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, grčkim i francuskim ministrom spoljnih poslova.

„Nakon toga imaćemo i kvadrilateralu sa Grcima, Bugarima i Rumunima, dolaze i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Visoka predstavnica EU Federika Mogerini…Tako da neću govoriti ništa pre toga“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o formi eventualnog učešća KiM.

„Važno je da vidimo možemo li da uradimo nešto za mir i stabilnost i pronađemo dobro rešenje za sve ljude koji žive na ovim prostorima“, ukazao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će biti pronađeno „dobro rešenje za sve“.

Španija je, inače, svoje protivljenje obrazložila stavom da ne može da se „priča o proširenju Unije na zemlje koje nisu priznate“.

Iako je Bugarska naglasila da samit u Sofiji neće biti samit posvećen „proširenju“, već „evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom“, Madrid uslovljava svoje prisustvo nepominjanjem Kosova kao učesnika samita, već samo imenovanjem i „skrajnutim prisustvom“ predstavnika Prištine.

U međuvremenu su iz bugarskog predsedavanja ponovili da je rad na organizaciji samita još u toku i da će se poštovati princip statusne neutralnosti Kosova.

U Briselu, međutim, prema diplomatskim izvorima, su svesni da samit u slučaju bojkota zemlja članica koje nisu priznale Kosovo neće doneti očekivanu i neophodnu jednistvenu podršku novom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu deklaracije za sofijski sastanak, u koji je Tanjug imao uvid, nije bila pomenuta niti jedna država Zapadnog Balkana, već se „potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkna“, a „partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“.

Međutim, pitanje je da li će, i pored ovako neutralnog rečnika, premijer Španije želeti da stavi svoj potpis na zajednički dokument koji bi trebalo da potpišu i ostali učenici, među kojima je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je ranije već potvrdio svoje prisutvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.