U trendu

Hojt Brajan Ji: Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji na skupu o Balkanu u Centru za medjunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi danas Glas Amerike.

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

„Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice – ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja“, rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.

On je pomenuo Crne Gore, koja je, po njegovim rečima, primer kako se brzo ide ka EU.

„Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji – e to je samo jedan primer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i to je bio moj savet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena,“, rekao je Ji.

Glas Amerike navodi da je Ji ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova, i to mnogo brže nego što se sada čini. Istakao je i da je to savet, a ne ultimatum, i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.