Hoti: Nastavićemo medjudržavni dijalog sa Srbijom

Kandidat za premijera Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da će nastaviti medjudržavni dijalog sa Srbijom, regionalnu saradnju u interesu mira i integracije suverene države Kosovo u EU.

Hoti, koji je kandidat Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i incijative Alternativa je najavio i da će omogućiti punu integraciju severa Kosa u institucije države.

„Kroz saradnju sa Evropskom unijom, Sjedinjenim američkim državama i lokalnim vlastima u Mitrovici omogućićemo punu integraciju severnog dela Kosova u institucije zemlje“, rekao je on.

Hoti je rekao i da će uz podršku partnera iz EU i SAD „vrlo brzo most na Ibru (koji deli grad na severni srpski i albanski južni deo) ujediniti gradjane sa obe strane Mitrovice i omogućiće slobodu kretanja“.

„Iskoristićemo sve resurse koje imamo da više radimo da u sledećoj vladi sever (Kosova) integrišemo u institucionalni i ekonomski sistem Kosova“, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, sever je već integrisan jer tu funkcionišu državne institucije Kosova, uključujući  carinu, poresku administraciju, organe reda  zakona.

„Radićemo mnogo sa srpskom zajednicom da se u potpunosti integrišu, jer su oni ravnopravni gradjani Kosova a iskoristićemo sav institucionalni autoritet koji imamo da se oni dobro osećaju na Kosovu“, rekao je Hoti.

Podsetio je da postoji razvojni fond koji pomaže severu Kosova da investiraju u infrastrukturu, obrazovanju, zdravstvo i druge oblasti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike