U trendu

Hoti: Premijer treba da vodi dijalog sa Srbijom

Kandidat za premijera koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Incijative Alternativa, Avdulah Hoti je danas izjavio da dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba da predvodi premijer Kosova, a ne neko drugi, čak ni predsednik.

„Dijalog sa Srbijom treba da vodi premijer. Treba na sto staviti sve značajne teme. Da se utvrdi rok za primenu sporazuma koji budu postignuti. U saradnji sa našim prijateljima treba da se utvrdi okvir okončanja dijaloga sa Srbijom“, kazao je Hoti u raspravi nevladineorganizacije „Fol“ (Govori).

Hoti je ocenio da program koalicije na čelu sa DSK nema konkurencije i pri tome istakao veliki posao koji je uradila vlada Kosova, obećavajući da će nastaviti tu gde su stali.

Hoti je izneo uverenje da su uspesi vlade Ise Mustafe zasmetali koalicionom partneru Demokratskoj partiji Kosova i da je to bio jedan od razloga za podršku koju je ta stranka dala inicijativi za izglasavanje nepoverenja vladi.

„Prvi stub našeg rada je ekonomski razvoj i zapošljavanje. Naš program nema konkurenciju u odnosu na druge partije. Mi ćemo nastaviti da ekonomski razvoj fokusiramo na privatni sektor“, kazao je Hoti.

On je rekao da su planirali da se javni dug Kosova, koji sada iznosi oko 14 odsto BDP, povećava dva odsto godišnje i da je zakonom predvidjeno da javni dug ne može da bude veči od 40 odsto BDP, ali da će oni učiniti sve da se dug minimalno povećava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.