U trendu

Hrvatska ne može da spreči ulazak Srbije u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može da spreči ulazak Srbije u Evropsku uniju.

„Pretnje da će Hrvatska usporiti evropske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da evrointegracije Srbije neće uslovljavati bilateralnim temama“, rekao je Dačić za današnji“Kurir“.

Kako je naveo, umesto tolerisanja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredsredi kako da i Srbiji i Hrvatska žive bolje, kako da dve zemlje saradjuju i imaju bolje ekonomske odnose.

„Lako je svadjati ljude teško je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš – nećeš, možemo da zajedno gradimo dobre odnose, ali možemo i moramo da branimo Srbe i Srbiju“, rekao je Dačić.

Hrvatska je reagovala povodom odluke Haškog tribunala da presuda Vojislava Šešelja bude izrečena bez njegovog prisustva, jer Srbija nije odgovorila na zahtev tog suda o vraćanju lidera radikala u hašku sudnicu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ta zemlja podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU Srbija prethodno mora da ispuni odredjene uslove o poštovanju ljudskih prava, posebno manjina kao i punu saradnju sa sudom Hagom i reformu pravosudja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar