U trendu

Hrvatska rehabilituje fašističku ustašku NDH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da je ustaški pozdrav „Za dom spremni“, o kome Zagreb vodi rasprava kako ga pravno urediti, jasan pokazatelj stanja u Hrvatskoj, koja „rehabilituje fašističku ustašku Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH)“.

„Hrvatska ima pravo da bira svoj put, ali nema pravo, niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH. Iako Evropa ćuti, Srbija to ne sme i neće“, napisao je Dačić.

On se upitao šta bi se desilo da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Nemačkoj, gde se za korišćenje pozdrava „Sieg Heil“ ide u zatvor, ili da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, koji asocira na Hitlera.

„Iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija, kada je princ Hari obukao košulju sa kukastim krstom, engleska javnost ga je optužila za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam. Tako i u slučaju Hrvatske, pozdrav ‘Za dom spremni’ vezan je za ustaše, Anta Pavelića i za nacističku ustašku NDH“, naveo je Dačić.

Uostalom, i svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik je završio tim pozdravom.

On je podsetio da je pod pozdravom „Za dom spremni“ vršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima širom NDH, ali i da su pod njim marširale i „novoustaše“ u Kninu, povodom obeležavanja Oluje, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.