U trendu

Hrvatska saglasna sa otvaranjem poglavlja 23

Hrvatska se saglasila da EU otvori pregovore sa Srbijom o poglavlju 23, rečeno je u sredu uveče agenciji Beta u Savetu Evropske unije (EU).

„Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom“, rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je prošle nedelje da je s Hrvatskom nadjeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i formulacija koja je prihvatljiva i za Hrvatsku, mada je Zagreb to isprva demantovao.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je juče da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtevi udju u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23.

Beogradske Večernje novosti prenele su danas na svom sajtu da u oblikovanju merila za poglavlje 23 i 24 za Srbiju, hrvatski zahtevi nisu u Briselu prihvaćeni u formulacijama kako je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagodjeni evropskoj praksi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.