Hrvatska želi Srbiju u EU, sva sporna pitanja rešavati dijalogom

Ambasador Hrvatske Gordan Markotić izjavio je danas u Beogradu da sva sporna pitanja izmedju Srbije i Hrvatske treba rešavati dijalogom i da Hrvatska želi da Srbija postane članica EU.

Posle predavanja koje je u Ambasadi održao studentima o iskustvima Hrvatske u prvim godinama članstva u EU, Markotić je, odgovarajući na pitanja o blokadi otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU, odgovorio da pitanja koja Hrvatska otvara u vezi sa Srbijom služe promeni stanja koje treba popraviti i da se to traži od svake zemlje koja želi da postane punopravna članica EU.

“Pitanja o kojima postoje neslaganja izmedju Hrvatske i Srbije datiraju od pre više godina, ali mi verujemo da će se naći prihvatljivo rešenje na bilateralnoj osnovi jer je najvažnije da se održi dijalog. Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je nedavno da se o prevazilaženju problema intenzivno razgovara sa Evropskom komisijom i Holandijom kao predsedavajućom EU”, rekao je Markotić.

Hrvatska smatra da je nadležnost Srbije za procesuiranje ratnih zločina izvršenih na teritoriji Jugoslavije kvazi-teritorijalna i da nema osnova da srpski sudovi procesuiraju hrvatske državljane na teritoriji Srbije, ali i da se to pitanje takodje može rešiti dijalogom, rekao je Markotić na Otvorenim danima EU u hrvatskoj Ambasadi.

On je dodao da je i sama Hrvatska dve godine imala usporen tempo pregovaranja zbog slučaja “Topničkih dnevnika” u vezi sa operacijom “Oluja” i takodje bila uslovljena obavezom održavanja “Parade ponosa” baš u Splitu i rešavanja graničnog spora sa Slovenijom.

Na pitanje studenata zašto je Hrvatska u srpsko-hrvatskom sporu oko granice na Dunavu odlučna da istraje na granici iz vremena Austrougarske, po kojoj bi 11.000 hektara srpske teritorije oko Sombora, Apatina i Bačke Palanke pripalo Hrvatskoj, Markotić je odgovorio da nije toliko upoznat sa problematikom granice na Dunavu i da bi to pitanje trebalo ostaviti na rešavanje medjunarodnim pravnicima.

“Ako do saglasnosti stručnjaka ne dodje, tu je Medjunarodni sud pravde u Hagu koji će okončati taj spor. Srbija i Hrvatska nisu jedine zemlje koje imaju takve probleme i ja to ne bih komentarisao, ali ostajem pri stavu da bi srpski i hrvatski eksperti morali sesti za sto i otvoreno razgovarati u duhu dobrosusedskih odnosa”, naveo je Markotić.

Markotić je naveo da Hrvatska želi Srbiju u EU i da se za njeno članstvo godinama zalaže, a za to, prema njegovim rečima, postoje i geostrateški razlozi, jer je Srbija okružena članicama EU i nije dobro da prostor bivše Jugoslavije ostane izvan Unije.

Na pitanje da li Srbija ima alternativu pridruživanja nekom drugom bloku, kao što je savez sa Rusijom ili Kinom, dok je Hrvatska nije imala, Markotić je odgovorio da je EU budućnost i da nema alternativu, jer su koristi od članstva višestruke.

(Beta)

Ostavite komentar