U trendu

Hrvatski gradjanski savez otvoren za saradnju s Jankovićem

Predsednik Hrvatskog gradjanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić izjavio je danas da će ta stranka i ubuduće biti otvorena i spremna za saradnju s Pokretom slobodnih gradjana, čijeg je lidera Sašu Jankovića pordžala na predsedničkim izborima, a spremna je za saradnju i s drugim političkim organizacijama koji su se bili okupili u kampanji Saše Jankovića.

„Na proteklim izborima lako smo doneli odluku iza koga stati, koga podržati. Posle mnogo godina na političkoj sceni Srbije, pojavila se ličnost s kojom smo imali potpunu saglasnost u pogledu vrednosti i ciljeva. Rezultat koji je postignut u uslovima potpuno neravnopravne političke utakmice, daje nam danas za pravo da tvrdimo da je okupljanje oko gradjanskih ideja u Srbiji i nužno i moguće“, rekao je Stantić na redovnoj skupstini HGS-a.

On je dodao da je HGS, uprkos „osporavanjima i saplitanjima“, naročito unutar same hrvatske zajednice, opstao, zaokružio svoju prvu godinu rada i opravdao epitet „gradjanska“.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković zahvalio je HGS-u za doprinos kampanji u Vojvodini pred predsedničke izbore i rekao da u Statutu i programskim dokumentima HGS-a vidi veliki stepen podudaranja sa onim što zastupa Pokret slobodnih gradjana.

Naglasio je da „prirodno savezništvo“ treba da se nastavi i tako ubrzaju procesi koji će dovesti do „konačnog pada Vučićevog režima“.

Predsednica Vojvodjanskog kluba Branislava Kostić rekla je da je Klub sa odobravanjem dočekao pojavu jedne gradjanske organizacije na manjinskoj sceni i da je danas zadovoljna što je HGS pokazao da je istrajan i dosledan u svom delovanju.

Republička poslanica Nove stranke Marinika Tepić kazala je da su predstavnici hrvatske i drugih manjina u Skupštini Srbije „pasivni“ i iskazala otvorenost i spremnost da bude glas HGS-a i drugih organizacija koje brane i zastupaju prava manjina u Srbiji.

Na Skupštini je danas iskazano nezadovoljstvom stanjem u medijima, a posebno primenom metoda pritiska kroz kažnjavanje i ekonomsko iscrpljivanje, kakvom je ovih dana izloženo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i njegov informativni sajt „Autonomija“.

Članovi i članice HGS-a i gosti današnje skupštine uključili su se u akciju prikupljanja novčanih priloga da bi se pomoglo NDNV-u da plati nedavno izrečenu visoku kaznu i obezbedi nesmetan rad tog novinarskog udruženja i tog slobodnog medija.

Novoosnovani Pokret slobodnih gradjana pored Saše Jankovića predstavljali su i osnivači iz Vojvodine, Branislav Grubački i Zorana Šobot Matić, Novu stranku potpredsednik Aleksandar Stanković, narodna poslanica Marinika Tepić i predsednik novosadskog odbora Vladimir Cvetković, a Vojvodjanski klub predsednica Branislava Kostić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar